ÚJ készítményeink
Dynamic Folyékony C- komplex 237 ml www.nutrilablog.hu
Archívum
Glüko
glukozamin-msn
Slide 2
glukozamin-msn
Slide 3
glukozamin-msn

Mi igaz az algákról? Földünk legkisebb és egyben legnagyobb növényeiről.

 

Hossza keresgélés után jutottam el a MDOSZ honlapára ahol végre egy hiteles leírást találtam az algákról. Már már reménytelennek tünt a helyzet. Hírlevél feliratkozási lehetőség is van. (www.mdosz.hu) Érdemes ebben az ollózott, netes világban hiteles információk után kutatni.

A bejegyzés MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által kiadott tájékoztató alapján készült.

Japán és más ázsiai népek előszeretettel fogyasztják a nagyobb méretű algákat, mivel könnyebb az összegyűjtésük. Ez a szokás az utóbbi években Európában és Észak-Amerikában is gyorsan tért hódított. (Algás csipszet már láttam, de valami komolyabb alga tállal még nem találkoztam magyar étteremben. Ha valaki tud ilyet kérem egy rövid hozzászólásban jelezze.)

Előnye az algáknak, hogy gyorsan, nagy méretekben tenyészthetőek. Számos olyan gondolat támadt már a tudósok fejében, hogy az algával meg lehetne oldani a világ élelmezésének problémáját és aztán irány az űr. Ez egyelőre még nem jött be, de tény ,hogy nagyon ígéretes növényről van szó. Egy dologra kell vigyázni, hogy tiszta vízből származzon mert mindent szennyeződést magába szippant, igazi bio szennyvíztisztító.

 Étrend-kiegészítő készítményekben található algák rövid összefoglalója:

 

1, Spirulina mikro alga fajok (Arthrospira platensis) Már az 1500-as években beszámoltak arról, hogy a mexikói indiánok a vízből gyűjtenek élelmiszert és nagy mennyiségben fogyasztják. Afrikában is találtak bennszülötteket akik lepényként vagy ételeikben szószként fogyasztották. Ezekből a feljegyzésekből is látszik, hogy régi dolog újra felfedezéséről van szó az algák esetében is. A nyugati kultúra az algafogyasztás lehetőségeiről az elmúlt évtizedekig nem sokat tudott.

 

Az alga készítmények egyik fő összetevője a spirulina alga. www.nutrilablog.hu

Spirulina alga fajok a tengerben kékes zöld árnyalatot adnak.

Spirulinában számos karotinoid vegyület található. Karotinoidokon kívüli más színanyagokat is tartalmaz mint pl.a klorofill.  Magas az E-vitamin tartalma is.(antioxidáns, stressz kivédő hatás). Spirulina aminosav összetétele szinte tökéletes. Spirulina kékes színű a fikocianin miatt. Spirulina alga és a fikocianin hatásáról és a  később lesz szó.

 

2, Chlorella mikro alga fajok (Chlorella vulgaris) emészthetősége nem igazán jó. Így különböző anyagok szervezetből történő eltávolítását segítő anyagként váltak ismertté. Chlorella klorofill tartalma kiemelkedő. Chlorella B12 vitamin tartalma növények között egyedülálló.

 

Chlorelal vulgaris www.nutrilablog.hu

Zöld színű mikro alga: chlorella vulgaris www.nutrilablog.hu

 

3, Lithotamnium calcareum mint makro alga egyedülállóan magas kalcium tartalmánál fogva tűnik ki az algák közül. Benne található kalcium beépülése kiváló. Ezen kívül magnéziumot, 32 nyomelemet (pl. jód) tartalmaz és sok ásványi anyagot könnyen felszívódó formában.

 

Lithotamnium Calcarea a természetes kálciumpótló. www.nutrilablog.hu

Lithotamnium Calcarea vízben vörös, levegőn fehér színűvé változik. www.nutrilablog.hu

 

 

Milyen területeken használhatóak az algák?

 

 • Mivel algák  számos bioaktív anyagot koncentráltan tartalmazhatnak ezért szájon át is használhatóak kozmetikai célokra.

 

 • Vegetáriánus étrendbe beilleszthető, a legszigorúbbnál kiemelten fontos. A fehérjepótlás alternatívája lehet. B12 vitamin pótlásban is segít, de ,hogy elegendő e azt a laborvizsgálat dönti el.

 

 • Telítetlen zsírsav pótlás (EPA-DHA forrás)

 

 • Az algákban megtalálható színanyagok (karotinoid (alfa- és béta karotin) vegyületek, klorofill stb.) antioxidáns és egyéb káros anyag megkötő tulajdonságuknál fogva hozzá járulhatnak az egészség megőrzéséhez.

 

 • A zeaxantin és lutein tartalom miatt az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürke hályog kockázatát csökkentik.

 

 • Vérszegénység kezelése. Vérképzést fokozó és vasbevitel növelő hatás. Spirulina vastartalma  jól hasznosul.

 

 • Immunrendszer stimuláló hatás. Természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami szintén védő hatású.

 

 • Spirulina kékes színét adó fikocianin: daganatellenes, antioxidáns, ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó, mind antivirális hatással rendelkezik.

 

 • Fehérvérsejt termelés fokozó hatás.

 

 • Spirulina alga számos vizsgálatban prebiotikumra jellemző tulajdonságot mutat. Feltételezik, hogy a Candida albicans leküzdésében is fontos szerepe lehet. Probiotikum hatásfokát javítják a prebiotikum tulajdonsággal rendelkező anyagok. Segítik a (kalcium, magnézium, vas és cink) felszívódást is.

 

 • Sport célú felhasználásra folynak a kutatások.

 

 • Egyéb területek ahol folynak a vizsgálatok: magas koleszterin csökkentés, triglicerid szint csökkentés, fogyás elősegítése, kettes típusú cukorbetegség kiegészítő kezelése, májvédelem, radioaktív sugárzás elleni védelem, allergia, rhinitis, vírusok( herpes simplex, influenza vírusok vagy HIV-1) előidézte betegségek megelőzése és kezelése.

 

 • Kalcium és nyomelem pótlás.

 

 

Fontos: Az immunrendszert stimuláló növények hatásáról jó tudni, hogy autoimmun betegségekre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek kialakulnak vagy felerősödnek. Ez jellemző pl. a  Spirulina platensisre vagy az Echinacea-ra (bíbor kasvirág) Autoimmun betegség esetén a  Spirulina és Chlorella alkalmazását kerülni kell.

 

Az alga termékek alga porból készülnek.

12 hozzászólás to “Mi igaz az algákról? Földünk legkisebb és egyben legnagyobb növényeiről.”

 • Melinda Barabás:

  EZt Érdemes átolvasni és a gyerekeknek mindt táplálék kíegészitőnek adni,mertnagyon jó,és szükséges !!!

  • Nutrilablog:

   Kedves Melinda!

   Bevallom, nagyon szkeptikus voltam az algákkal kapcsolatban. 3 Alge tablettánkhoz gyűjtöttem anyagot és nagyon örültem, hogy a Dietetikus Szövetség oldalára eljutottam ahol találtam egy tárgyilagos írást. Volt ott még valami, amiért írok. Ebben a témában van egy magyar nyelvű könyv is: Zöld utat az egészségnek! Mikroalgák szerepe a modern táplálkozásban és gyógyításban Szerzők: dietetikusok Ajánlom mindenki figyelmébe.

 • Tomaj Péter:

  Kedves Anikó!
  Pontos információ forrásra lenne szükségem, hol lehet utána olvasni annak, hogy az algák autoimmun betegségben ellen javaltak. Például colitis ulcerozában.

  • Nutrilablog:

   Kedves Péter, MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ) egyik hírlevelében található leírás a mikroalgákról: http://www.mdosz.hu/pdf/taplalkozasi_akademia_2010_08_mikroalgak.pdf. Ez egy kivonata a Zöld utat az egészségnek! Mikroalgák szerepe a modern táplálkozásban és gyógyításban című könyvnek.Könyvet nehéz beszerezni. Tihanyi András fejezetét ajánlom. Magyar nyelvben alig van irodalma az algáknak. Az interneten keringő információk sokszor egymásnak ellentmondanak. Mivel immunstimuláns hatásuk bizonyítottnak tűnik, így logikus az a következtetés, hogy minden olyan betegség ami az immunrendszer túlzott működésére vezethető vissza belángolhat immunstimuláló hatású alga, de más készítmények hatására is. Kérem olvassa el a Hírlevelet és próbálja beszerezni ezt a könyvet. Ha bármi új dolgot megtudok, ide fogok írni a hozzászólásba.

   • Nekem még van pár darab könyvem (bár én nem vagyok-voltam forgalmazó), az OSZK-ban is kell legyen, illetve Weber-Suta Ágnes (ő facebookon elérhető) tudná megmondani hol lehet még megvásárolni a kötetet. Egyébként ez egy nagyon nehéz kérdés, röviden nem tudnám (illetve merném, a felelősség miatt) itt megválaszolni.

    Az új könyvemben ( Teljesítményfokozó sporttáplálkozás ) is sok helyen sok szó esik a mikroalgák alkalmazásáról, persze ebben elsősorban a sport terén történő felhasználásról. Mellette az immunrendszer támogatásáról, különböző gyógynövények alkalmazásáról, bélflóra rendbetételéről, pre-probiotikumokról is bővebben írok. / http://www.sportorvos.hu/sportorvos/20120630/megjelent_a_teljesitmenyfokozo_sporttaplalkozas_cimu_konyv/ /

 • Pajzsmirigy alulmüködést állapitottak meg TSH 22. Felirták a Letroxot 75 mikrog, de nem szedem. Helyette elkezdtem szedni a Spirulinát. Másfél honap után 21,2. Sokszor érzek szivdobogást, de azt elötte is éreztem. A trombocitaszám határérték felett lett, 12 vel. Kisérletezzek tovább vagy szedjem a gyogyszert? Tanácstalan vagyok…

  • Kedves Léna!

   Amit leírt abból az látszik, hogy a Spirulina szedése nem sokat változtatott a pajzsmirigy alulműködésen. Önmagában nem elegendő. Az algák magas jódtartalma, akkor változtat ha valóban jódhiány okozza az alulműködést. Tudok olyanról igen, ahol az algák fogyasztása megoldotta a problémát. De mivel számos más dologtól is függ a TSH értéke a webbetegről bemásolok, egy jó kis összefoglalót, ahol látszik, hogy az alulműködés hátterében a jódhiány, csak egy része a problémának.
   “A referenciatartomány meghatározásánál az életkort (TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél).
   A beteg lakóhelyének jódellátottságát.
   A beteg nemét.
   Az évszakot.
   A napszakot.
   A kísérő betegségeket, (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
   Az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is).
   A vizsgálati módszereket.
   A beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
   A felszívódási viszonyokat.
   A TSH elleni antitest jelenlétét.
   A terhesség esetén az értékek szintén változnak.
   Teljes cikk:

   http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/13691/pajzsmirigybetegsegek-diagnosztizalasa

   Kiemeltem azokat amiket általános esetben figyelembe kell venni.

   Az Ön esetében jóval tartományon kívül van, indokolt lehet a gyógyszer szedése. Az algákkal való jódpótlás természetesen maradhat.

   • T. Doktornö!
    Örülök, hogy nem álltam át a gyogyszerre, u.is ma 3 honapja szedem a spirulinát, és a TSH 15, a T4 9 lett. Még kitartok, mert jobban is érzem magam. Futok, aerobicra járok és közönséges galaj teát iszok. Remélem, továbbcsökken, mert pozitivan állok hozzá. Üdv. LÉNA

 • Golenya Ágnes:

  Engem valójában az érdekelne – és erről szinte semmit nem leleht fellelni -, hogy milyen eredmények támasztják alá azt, hogy az algakészítmények feldolgozott formában (tehát dehidratáltan és további feldolgozással előállítva) hatásosak, sőt ugyanolyan hatásosak, mint élve fogyasztva? Semmi nem olyan “halott” állapotban, márpedig a víz kivonása gyakorlatilag az életjelenségeket megszünteti, és ezzel halott táplálék lesz. Életforrásnak semmiképp nem látom. (Egyébként, fogyasztom az algatablettákat, tehát nem szkeptikus vagyok, sőt, de ez egy létező gát bennem… )
  Köszönöm, Ágnes

  • Kedves Ágnes, szerintem nagyon jó a kérdése, de szerintem a tápanyag összetétel az nem változik a szárítással nagy mértékben. Ha a nyomelemtartalmát nézzük pl jód, vas akkor annak nem baj hogy szárítják. Mire gondolt pontosan, hogy életforrás?
   A gyomorból mire átkerül a bélrendszerbe és felszívódik szinte alkotó elemeire esik szét.

 • Judit:

  A barna alga pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt érdeklődnék.
  3 éve struma nodosa-t diagnosztizáltak nálam, ami folyamatos ellenőrzés mellett se nem alul se nem túlműködik, pusztán esztétikai zavart okoz. Ha elkezdem szedni a barna alga készítményt, van esély rá, hogy a strúma visszafejlődik, vagy legalább is csökken a mérete? Ha a pm működésével nincs probléma, okozhat-e bármilyen változást a készítmény szedése?
  Válaszát köszönöm,

  • Kedves Judit,

   Az algáknak-barna algának is többek között magas a nyomelemtartalma. Ez egy nagyon jó pótlás lehetőség. Pajzsmirigy esetében a jód fontos. A kérdésével kapcsolatban, így nehéz megmondani-választ adni. Nem haszontalan dolog a fogyasztása, de ilyen jellegű közvetlen hatása nincsen.

Hozzászólás

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Keresd a patikában is!
NutriLAB Cholestin articsóka kapszula 60Xwww.nutrilablog.hu NutrilAB Cinanmon fahéj kivonat kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutriLAB Pinnothin koreai fenyőmag olaj kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutrilAB Szép Álmokat komló kapszula 90X www.nutrilablog.hu NutriLAB Urosept amerikai tőzegáfonya kivonat kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutriLAB 3 Alge tabletta 120X www.nutrilablog.hu