ÚJ készítményeink
Dynamic Folyékony C- komplex 237 ml www.nutrilablog.hu
Archívum
Glüko
glukozamin-msn
Slide 2
glukozamin-msn
Slide 3
glukozamin-msn

Máj love you

Máriatövis latin nevén Silybum Marianum egy igazi kincs a gyógynövények között. Egy jól kitalált májvédő, ahogy a természet becsomagolta.

Máj love you
Gyógyászati szempontból szilimarinnak nevezik azt a komplex hatóanyagot, amit a máriatövis termésből (máriatövis olaj) vonnak ki. Ez egy utánozhatatlan előnye a gyógynövényeknek a szintetikus anyagokkal szemben, hogy a hatóanyag tökéletes kombinációból áll. Igaz ez a szilimarinra is ami a májvédelem fontos eszköze.

 

Amikor először végigolvastam a hatását legszívesebben minden olyan embernek kötelezővé tenném aki élete során nem kímélte a máját. Gondolom ki lehet találni, hogy az alkoholistákról van szó. Rendszeres fogyasztása éveket tud hosszabbítani. Ez volt az első benyomásom de ez még csak a kezdet.
Lássuk mire jó még a máriatövis kivonat?

Népi gyógyászatban epepanaszok csökkentésére, sárgaságban használták. Mint később kiderült a máj funkciójának javításával igazolhatóak ezek a felhasználási területek.

Tehát a máriatövis hatásának célpontja nem az epe hanem a máj.

1. Megakadályozza a májat károsító mérgek bejutását a sejtekbe

Májat károsító mérgek (májtoxinok) pl.:

szén-tetraklorid,

galaktózamin,

gyógyszer: paracetamol (természetesen nem pár alkalmas lázcsillapításnál hanem huzamosabb ideig tartó szedésnél jelentkezik ez a nem kívánt hatás)

gombamérgezés pl. gyilkos galóca (Amanita phalloides)
Ezt a felsorolást egy szakkönyvből vettem de néhány gondolattal még kiegészíteném. Vannak tevékenységek ahol a vegyszerekkel dolgoznak. Ez lehet permetezés, gyomirtás, labormunka, szobafestés és még sorolhatnánk. Mindenki jól felfogott érdeke, hogy ellenőrizze, hogy a használt anyagoknak van e májkárosító hatása.

Huzamosabb gyógyszerfogyasztás nem csak a paracetamolra vonatkozik hanem minden gyógyszerre ami májkárosító mellékhatással bír. Ilyen eset pl. a kemoterápiás kezelés utáni állapot is.

2. Erős antioxidáns hatás is van a máriatövisnek.

Szabadgyökökkel reagálva megakadályozzák a káros oxidatív hatásokat így a máj károsító hatás kivédését így is biztosítja a szilimarin.

3. Májregeneráló hatás (részemről ez a kedvenc hatása)

Máriatövis fokozza a fehérjék szintézisét a sejtekben. Ez a hatás az elhúzódó májkárosodások során nagy jelentőségű.

4. Antifibrotikus hatás

Ez egy nagyon fontos és különleges része a máriatövis hatásának. Cirrózis (májzsugorodás) során csökkenti a kollagének felszaporodását a májban. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy abba hagyja az alkoholt akkor a máriatövis megteszi amit kell a másik oldalon. De párhuzamosan nem fog menni a kettő.

5. Máriatövis mint gyulladáscsökkentő.

 Krónikus hepatitis esetén van jelentősége.

6. Fokozza a mérgek kiürülését.

Ezt a hatást nagyon trükkösen fejti ki. A bevitt mérgek nagy része az epével ürül, de van egy enzim a bélben ami „gonosz” módon felszabadítja a megkötött mérgeket és azok újra felszívódhatnak. Itt jön a képbe a szilimarin komplex, amely gátolja ennek az enzimnek a működését. Így elősegítve a mérgek eltávolítását.

Most, hogy így végére jutottunk a felsorolásnak, jól látható , hogy a szilimarin komplex nagyon sokrétű, kiváló gyógynövény hatóanyag.

Jól érzékelhető, hogy a ma divatosan is használt méregtelenítés mögött mi minden sorakozik fel. Vannak indokolt esetek a méregtelenítésre és vannak nem. Minél régebb óta van egy máj munkában annál indokoltabb a támogatása. Ha tudsz olyan esetről ami májkárosító és nincs felsorolva akkor kérlek küldd el, hátha segítség lesz másoknak. De akkor is írjál ha csupán kérdésed van a témával kapcsolatban.

 

Máriatövis mellékhatása:

Gyakorlatilag nincs. Hosszú távú alkalmazás esetén sem várható mellékhatás. Terhesség alatt, ahogy szokás mondani: meg kell beszélni az orvossal.

Máriatövis termésből készített tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz szilimarint. Májvédő hatása alacsony.

 

177 hozzászólás to “Máj love you”

 • Halász Mariann:

  Köszönöm az infót. Remek volt.
  Kérdésem: máj-ciszta esetén is segíthet a szilimarin komplex?
  Hol kapható? Patikában? Bioboltokban?
  Ha többféle ilyen készítmény létezik, melyik a legjobb? (Olvastam pl. “silagon”-ról is. -)
  Ha választ kapok, azonnal megveszem.
  köszönettel: H.M.

  • Nutrilablog:

   Kedves Mariann!

   Májciszta a és máriatövis kapcsolatáról gyakorlatilag nincs szakmai információ a magyar, de megkockáztatom az angolban sem (gyorsan átfutottam az angol találati listát a biztonság kedvéért). A máriatövis az elpusztult májsejteket regenerálását segítheti, de májciszta esetén a májsejtek működése épp, tehát nincs mit regenerálni. Az orvosa ha esetleg külön ajánlja akkor lehet szedni, de amúgy a ciszta miatt felesleges. Bemásolok egy mondatot a cisztákról:
   “A hasi ultrahangvizsgálat során talált ciszták nagy többsége kisméretű, panaszt nem okoz. Ultrahangos követésük azonban javasolt. Amennyiben méretük, ultrahangképük nem változik, panaszt nem okoznak, kezelésre nincs szükség.”

   Amúgy a máriatövis (szilimarin komplex) kivonatoknál az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy standardizált kivonat formájában is kapható. Ugye az étrend-kiegészítők nagy problémája, hogy nincsenek bevizsgálva. A máriatövis ilyen szempontból kivétel. A NutriLAB LIVERPROTECT kapszulája standardizált. Ami még az előnye, hogy francia LiCaps technológiás. Az azt jelenti, hogy gyártáskor a kapszula légteréből kivonják az oxigént és nitrogénre (atmoszférában is van, nem kell megijedni:) cserélik ki. Így meggátolják az oxidációt a kapszulában. Mivel a kapszula hosszú utat tesz meg mire eljut a fogyasztóig és a növényi kivonatokat a lebomlás, oxidáció fenyegeti, így a LiCaps miatt egy biztonságos kapszulának számít.

   Hogy melyik a legjobb? LiCaps miatt inkább azt mondom a LIVERPROTECT egyedülálló. Más gyártók technológiáját nem ismerem. De az nagyon fontos ,hogy standardizált legyen. Választásnál ez fő szempont legyen!

   Még valami ami nagyon fontos. Ez minden kivonatot tartalmazó készítményre érvényes. Hatóanyag mg-ban van megadva a kivonatoknál. Mögötte van egy koncentráció amit a gyártó-forgalmazó ismer, dobozon nem kell feltüntetni. Így mivel ez ismeretlen felesleges mg-árértékben összehasonlítani a különböző készítményeket. Magunkat csapjuk be vele.

   NutriLAB termékek bioboltokban és gyógyszertárakban kaphatóak. Gyakorlatilag mindenki meg tudja rendelni (patika, biobolt), ha akarja:). http://www.nutrilab.hu oldalon van pár tanács, hogy lehet ügyesen beszerezni.

  • Üdv. a májkárosodásával kapcsolatosan szeretnék írni,mivel arról volt szó,ha valaki tud olyan esetet ami még az alkoholon kívűl károsíthatná a májat,,,? Igen ,férjem10 évig festékraktárban dolgozott,és röviden,leírva.. a nitróhigító,nagyon károsítja a májat,ez vonatkozik a festőüzemben dolgozókra is…..üdv :Marika

 • URBANICS VILMOSNÉ:

  Azt szeretném kérdezni, hogy a magas (8) koleszterint csökkenti e, ha máriatövisolaj kapszulát szedek.Ha igen, akkor mennyit kell szednem naponta.
  Ezt azért kérdezem, mert azt olvastam, hogy a koleszterin tulajdonképpen a májból kellene kiürülnie az epe által.
  A választ köszönöm: Urbanicsné

  • Kedves Urbanics Vilmosné!

   Hát ez fogós kérdés. Egyetlen állatkísérlet és egy kisebb létszámú embercsoporton végzett vizsgálat mutatott ki koleszterinszint csökkentő hatást a máriatövisnek. Teljesen nem bizonyított, de már folynak az ilyen irányú vizsgálatok a máriatövis szilimarin nevű hatóanyagával kapcsolatban. Májműködés javítása máriatövissel nagyon fontos, főleg ott ahol kimutatható a májkárosodás. Mivel a máj termel is koleszterint, ezért az egész koleszterin körforgás mozgató rugója. Így nagyon közvetve ha májműködés javul, akkor a koleszterin termelés és lebontás is javulhat. De ez nem közvetlen hatás. Ami viszont érdekes, hogy ha beigazolódik a közvetlen koleszterin szint csökkentő hatás, akkor az a gyógyszeres koleszterinszint csökkentőkhöz hasonlóan történik.
   Nagyon érdekes még, hogy az articsókának viszont kimutatták a koleszterinszint csökkentő hatását. Pontosabban az articsóka kivonatnak, aminek a fő komponense a cinarin. Itt viszont már nagyobb létszámú vizsgálatok állnak rendelkezésre.
   Ha beigazolódik a máriatövisre is, akkor a természet már megint megelőzött bennünket koleszterin csökkentés ügyben
   Végezetül ha koleszterin szint csökkentés a cél, akkor inkább az articsóka vagy az omega 3 választás az jobb, a máriatövis fogyasztás is hozhat eredményt , de csak nagyon közvetve.

   • Nagy érdeklődéssel olvastam a válaszokat, különösen a koleszterin csökkentéssel kapcsolatban. Sajnos én a sztatinoktól epepangásos hepatitiszt kaptam , azt is 2 alkalommal.Először tévesen Citomegalovirust diagnosztizáltak, csak amikor másodszorra is előfordult, akkor kezdtek gyanakodni a sztatinokra.
    Azóta szerencsére rendbej ött a májam, rendeződött 6 hét alatt a májfunkcióm, de nem kivánom senkinek sem a 190-es bilirubin szintet 2 héten keresztül…
    8-as koleszterin szintre a kardiológusom Omacor kapszulát javasolt. ( Omega 3)
    Napi 2 kapszulától a 4. napon ismét rosszul lettem, de szerencsére nem volt epepangás,csak májfunkció romlás, ami 3 hét alatt normalizálódott.
    Kérdésem, hogy mely enzim hiánya, vagy kóros működése okozhat ilyen jóindulatú epepangásos hepatitiszt, illetve mely gyógyszereket nem szedhetek ilyen problémával.
    50 éves vagyok, szerencsére más problémám nincs. A magas koleszterin egyébként lehet epeelválasztási probléma? Ha igen, orvosolható?

    Köszönöm szives válaszát.

    • Köszönöm szépen ezt a részletes levelet. Sztatinos részt külön, remélem másnak is segítség lesz.Huncut gyógyszerek a sztatinok, de hogy ennyire. Szeretném kérdezni, hogy az omega 3-at, akkor most bírja szedni?vagy azt is abba kellett hagyni? (omega 3 egy olaj, halolaj-napi kettő lehet, hogy már nagy adag volt)

     A magas koleszterin egyébként lehet epeelválasztási probléma? Ha igen, orvosolható?

     Igen, szerintem van összefüggés, sőt. Articsóka jutott most így elsőnek eszembe mint epehajtó. Epehajtókat szed rendszeresen?

     Kérdésem, hogy mely enzim hiánya, vagy kóros működése okozhat ilyen jóindulatú epepangásos hepatitiszt, illetve mely gyógyszereket nem szedhetek ilyen problémával.

     Ezekre a kérdésekre sajnos nem tudok érdemben válaszolni. A gyógyszerek útja a májon keresztül vezet és a leírás alapján a sztatinok és még az omega 3-ra is érzékenység mutatkozott, így nehéz megmondani, hogy mi még.

     • Csaba:

      Tisztelt dr. Nadai-Virag Aniko,

      Engedje meg, hogy megosztjam Onnel az elmult 3 ev esemenyeit:

      2013.12.10
      Koleszterin: 6,70
      Trigliceridek: 3,84
      HDL: 1,35
      LDL: 3,60

      2015.01.08
      Koleszterin: 6,90
      Trigliceridek: 2,17
      HDL: 1,17
      LDL: 4,74

      2015.11.19
      Koleszterin: 6,00
      Trigliceridek: 3,06
      HDL: 1,09
      LDL: 3,52

      2016.05.16
      Koleszterin: 4,43
      Trigliceridek: 1,66
      HDL: 1,04
      LDL: 2,64

      2016.10.03
      Koleszterin: 7,25
      Trigliceridek: 2,02
      HDL: 1,31
      LDL: 5,02

      2016.10.26
      Koleszterin: 4,91
      Trigliceridek: 1,81
      HDL: 1,43
      LDL: 2,66

      2017.01.16
      Koleszterin: 7,05
      Trigliceridek: 2,66
      HDL: 1,26
      LDL: 4,58

      2016.maj.16 es okt.26-i eredmenyek atoris 30mg tabletta mellett szulettek, 2016.okt.03 es 2017.jan.16-i eredmenyek pedig gyogyszer nelkul. Az elmult 1 honapban a kovetkezoket tettem:
      – napi 3×1 kapszula Feketeretek kivonat,
      – napi 3×1 kapszula Mariatovis kivonat,
      – napi 2 pupos evokanal Gorogszena ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Görögszéna ) (2dl vizet felforraltam es beleontottem a 2 evokanal gorogszenamagot, majd langyos homersekletig hulni hagytam, ezutan levevel egyutt megittam es megettem a megpuhult magokat)
      – minden reggel fel atoris 30mg tabletta. (tablettavagoval vagtam felbe)
      – szinte lemondtam a kemenyitobevitelrol, azaz liszt, cukor, rizs es krumpli nelkuli taplalkozas. Eteleim 90+ szazaleka novenyi eredetu es csirkehus illetve hal (neha azert bunoztem 1-1 pizzaval, KFC, csokival, fagyival, sushival… 🙂 ), terveim szerint folytatni szeretnem es 1 honap mulva ismet vervetel.

      A fentiek szigoru betartasa mellett a kovetkezo eredmenyek szulettek a tegnapi napon:

      2017.03.30
      Koleszterin: 4,02
      Trigliceridek: 2,26
      HDL: 0,97
      LDL: 2,02

     • Kedves Csaba, nagyon köszönöm a visszajelzést!! és várom a többit is.Szeretném kérdezni, hogy a napi mozgást növelte e a diéta mellett? Telítetlen zsírsav bevitelre figyeljen oda. Omega 3 és articsóka ami még eszembe jutott a felsorolásához. Omega 3-ból 2000 mg is akár. Eszkimóknál 10-12 gramm a telítetlen zsírsav bevitel. Ugye ott a főzés is halolajban történik. Ezen mennyiségeknél ritkák a szív érrendszeri problémák. Az egész kutatás onnan indult.

 • oly sokat hallottam erről a Máriatövis olajról, megtudtam venni, hogy kipróbáljam!sok gyógyszert szedek. de erről az oldalról sok mindent megismertem! köszönöm, hogy ilyen oldal is van

 • Az utolsó mondat,,,,,,,,,,,,,,” Máriatövis terméséből készített tea nagyon alacsony koncetrációban tartalmaz szilimarint.Májvédő hatása alacsony,”
  Kérdésem: ez azt jelenti, hogy a teaként fogyasztva nem sok eredménnyel jár?

 • Szabó Jánosné:

  “Ha tudsz olyan esetről ami májkárosító és nincs felsorolva akkor kérlek küldd el,”
  Ugyan 2011-ben iródott a fenti kérés, az elmúlt héten szembesültem a 28, illetve 32 évvel ezelőtti transzfúzió miatti HCV fertőzéssel. Azért írom, mert gondolom rajtam kívül sokan kaptak vért, én “császármetszés”-nél kaptam mindkét esetben vért, akaratom ellénére, ugyanis a kórház nőgyógyász főorvosa közölte, hogy nem “kívánságműsor” hanem a kórházi ellátás része.
  Tisztelettel: Szabó Jánosné

 • Kovács Gabriella:

  Nekem júniusban eltávolították az epehólyagom,ettől függetlenül szedhetem a máriatövis kapszulát?Előre is köszönöm a választ!

 • Cséke Dianna:

  Nálam epe és máj problémák vannak,valamint lép nagyobbodás. Szeretném megkérdezni hogy jó e mind ezekre a máriatövis,valamint hogy amikor ledaráljuk a magakat,akkor naponta mennit és hányszor kell vagy lehet alkalmazni?

  • Lépnagyobbodás nem, de a máj és az epe a máriatövishez tartozik. Kifejezettebben a máj. Ledarált magvakhoz annyi kiegészítést szeretnék tenni, hogy ha makk egészséges valakinek a mája és magvakat akar fogyasztani darálva vagy teában, akkor nyugodtan tegye meg, egyfajta érdekesség az étrendjében. A máriatövis hatóanyagai vízben nem oldódnak, így teába nagyon csekély mennyiségben lehet jelen. Az Ön esetében keressen szilimarinra standardizált hatóanyagú készítményeket. Ez garanciát jelenthet, arra hogy van is benne hatóanyag. Amit még érdemes megfontolni, hogy az articsókának, kurkumának is van májvédő tulajdonsága. Ide is rakok egy kombinált készítmény elérhetőségét:http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/majvedo-kapszula

 • Belák Zsuzsi:

  Jó napot kívánok. Szeretném megtudni azt hogyha a majamat tönkretette a fogamzásgátló ugye nem szedhetnek gyógyszert de sajnos 4eve idegi problémáim vannak ésa szervezetem vagyis a majam jelezte hogy nem kér több gyógyszert a májfunkciom ismét 260 fölé ment próbáltam abbahagyni a gyógyszerek szedeset de nem tudtam arra lennék kíváncsi hogy ilyen esetekben is használ a mariatovis kivonatot tartalmazó készítmény válaszát előre is köszönöm

 • ujváriné erzsébet:

  Tiszteletem az lenne a kérdésem hogy gyógyszerek mellet is lehet szedni a máriatövis kapszulát??

 • Tisztelt dr .Nádor-Virág Anikó!
  A kérdésem a következő -sok gyógyszert szedek ezért vettem Bio-boltban máriatövis olajat kúraszerűen meddig lehet szedni és mennyit-meddig tart egy kúra és mennyi szünetet kell tartani 200 ml után köszönettel Máté Ilona

  • Kedves Ilona, ha nincs májfunkcióban romlás, akkor kúraszerűen érdemes.Szünetekkel. Van e szilimarin tartalom feltüntetve az üvegen. Az támpont lehet az adagolásnál. Hosszú távon érdemes a standardizált szilimarin tartalmú készítményeket keresni.

   • Tisztelt dr.Nádor-Virág Anikó!
    ez a termék hidegen sajtolt 100% a gyártó vagy forgalmazó
    tartalmaz:zsír,telített zsírsav,egyszeresen telítetlen ,többszörösen telítetlen (100 ml )
    92g, 14g. 25g 53g
    köszönettel: Máté Ilona

    • Kedves Ilona, amit tetszett írni most az az, hogy az Ön által fogyasztott máriatövis olajnak milyen a zsírsavösszetétele. Kulcs a szilimarin hatóanyag mennyisége. Ezt nem mérték ebben az olajban. Nyugodtan fogyassza, de ha valamikor elmegy vérvételre és az azt jelzi, hogy a májfunkciók még mindig nem jók, akkor érdemes a szilimarin hatóanyagra standardizált étrend-kiegészítő vagy gyógyszert választani.

 • Fekete Jozsef:

  T. Cimzett.Sajnos sokaig alkoholizaltam es karosodott a majam. Most vagyok leszokoban. Felfuvodott a hasam idonkent vereset hanyok. Megrendeltem a gyogyszertarbol xxxx a mariatovis olaj kapszulat 500gr. 60.db.os. Azt hallottam ez a legerosebb. Jot rendeltem? Koszonom valaszat. Udv. Fekete J. Ui. Most megyek hasi ultrahangra.. Ez minden bajt kimutat.?

  • Kedves F.J.!

   Gondolom 500 mg máriatövis olajra vagy máriatövis kivonatra gondol (500 mg kicsit magas szám). Erre ugyan az vonatkozik, mint az előző kérdezőre. Ha a hasi ultrahang (ami sok mindent ki fog mutatni a máj állapotáról) és a vérkép kimutatja, hogy a mája károsodott, májsejtek pusztultak, akkor már nem elég amit Ön vásárolt. 500 mg a máriatövis olajra vonatkozik és nem a konkrét hatóanyag mennyiségre. Vásárláskor mindig kérdezzen rá, hogy mennyi a szilimarinra standardizált hatóanyag tartalom?
   Ha erre az eladó nem tud válaszolni, akkor kérdezzen rá a forgalmazónál. A máj regeneráció szempontjából ez a fontos. Konkrét betegség esetén már biztosabbra kell menni és erre gyógynövényeknél, így a máriatövisnél is a standardizált hatóanyag a döntő.

   Ezt csak nagyon mellékesen írom, de hátha segíti a jobb megértést:

   Máriatövis olajban sok vegyület van, csak a legfontosabbakat sorolom fel:szilibin, izoszilibin, szilikrisztin, szilidanin. Ezt a hatóanyag együttest nevezik szilimarinnak. Ezek felelősek a májvédő hatásért. Amikor kipréselik az olajat, akkor erre tudnak mérni, sőt beállítani a pontos mennyiséget (standardizálni).

   Remélem tudtam segíteni.

 • Fekete Jozsef:

  Elnezest de szeretnek meg valamit kerdezni.Dohanyzom. Ez art a majnak? Napi kb. 5szalat. Aloa Verat iszom minden reggel 1db. 1000mg.os c vitaminnal. Kaptam otthoni hasznalatra a csaladtol oxigen gepet napi 45 percet hasznalom. Allitolag hasznal a majnak. Ez igaz? Udv. Fekete J.

  • Oxigéngépeket nem ismerem, így arról nem tudok nyilatkozni. Májunk a fő méregtelenítő szervünk, így minden káros anyag, ami bejut a szervezetünkbe áthalad a májon. Így ha túl van terhelve, vagy ha már nem teljesen épp és nem látja el a funkcióját, minden megterhelés csak ront a helyzeten. Dohányzás is olyan anyagokat juttat be a szervezetbe, amik a májnak nem tesznek jót.

   Kifejezetten májvédő gyógynövény még az articsóka és a kurkuma.

 • Temmel Viktória:

  Tisztelt dr. Nádor-Virág Anikó! érdeklődni szeretnék, hogy olyan személyeknél, akinek áttétes daganat van a májlebenyen, és erre kemoterápiás kezelést kap annak, ajánlott-e a máriatövis-olaj szedése?valamint akinek a mája körül hemangiomák vannak vannak annak a személynek ajánlott-e?
  Köszönöm válaszát.

 • Szilágyi Ilona:

  Tisztelt dr. Nádor-Virág Anikó!
  A kérdésem az lenne, hogy a máriatövis olajtól, ha rendszeresen szedem, lehet e hasmenésem, ugyanis vannak olyan gyógyszerek és gyógyhatásu készítmények amik ezt váltják ki nálam és sajnos nem tudom, hogy miért!? Köszönettel: SZI

  • Kedves Ilona,

   elméletileg nem okoz hasmenést, de ahogy tetszett írni hogy ez előfordul Önnél, akkor ezzel számolni kell. Érdemes lenne átnézni azokat a gyógyszereket illetve gyógyhatású, meg gondolom étrend- kiegészítő készítményeket, hogy mi lehet bennük akár közös. Az is lehet, hogy valamelyik segédanyag.

 • Horváth Andrea:

  Tisztelt dr. Nádor-Virág Anikó!
  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy nekem hepatitis C vírusom van, a máriratövis kapszula ezen mennyire tud segíteni?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • “Vírusos eredetû hepatitis esetén a szilimarinkezelés javította a májfunkciókat,ami jó indikátora a nö-
   vényi flavonolignánok májvédô ha tásának. Mivel a máriatövis vegyületeinek
   nincs antivirális hatása, segítségükkel nem érhetô el vírusmentesség, viszont a vírusfertôzés fennállása alatt kiegészítô kezelésként alkalmazva a máj károsodása mérsékelhetô. A vizsgálatok tanúsága szerint a májkárosító gyógyszerek által okozott károsodások jól kivédhetôek máriatövis-készítményekkel” Ez egy részlet Csupor Dezsô, Szegedi Tudományegyetem,Farmakognóziai Intézet írásából. Teljes cikk itt található a máriatövisről: http://www2.pharm.u-szeged.hu/phcogweb/Cikkek/HT%202007_marcius.pdf

   Összefoglalva a máriatövis a hepatitis C vírus ellen nem jó, nincs virusellenes hatása. De a májkárosító hatását tudja javítani. Másik fontos dolog, hogy az esetleg szedett májkárosító gyógyszerek hatását is tudja mérsékelni. Ez azért előnyös mert a hepatitis c májsejtkárosító hatására a még egészséges májsejtekre nagyobb teher hárul. Az erre szedett gyógyszerek további terhelést adnak a májsejteknek. Minden olyan májvédő, ami segíti a májsejt regenerációt pozitív lehet.

 • Csaba Maczko:

  Tisztelt dr .Nádor-Virág Anikó! Aszt szeretnem meg kerdezni ,eggy par hete epeko blokkolta le a maj bol kivezeto utat es ezert hepatitis fertozest kaptam amiert a majam is karosodott es meg jelenleg is tisztulasi fojamat kozepen vagyok . Nem tudom meik mariatovis kapszula vagy tea lenne a meg felelo szamomra es hogy ha hasznallhatom epe operacio elott vagy csak utanna.Koszonom elore a valaszat.

  • A máriatövis nem kifejezetten epehajtó. Ugye az Ön esetében azért veszélyes egy hirtelen epehajtás, nehogy elinduljon a kő, ami ha nagy méretű akár életveszélyes is lehet. Inkább arra kell ügyelni, hogy epehajtó és májvédő hatású gyógynövényt, mint az articsóka semmiképpen ne fogyasszon.A máriatövist szerintem lehet, de mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával is. Standardizált máriatövis kivonatott célszerű fogyasztani. Ott is figyelje, hogy hány mg a tényleges standardizált hatóanyag.

 • Csaba Maczko:

  Nagyon szepen koszonom a tanacsot ,es meg eggy kerdes ha lehet.Nemregiben felmerult az ESSENTIALE FORTE N kapsula szedese, meik lenne hatekonyabb es veszely mentesebb a Mariatovis vagy az Essentiale tabletta ?

 • Csaba Maczko:

  Igen az angol oldalon talaltam meg en is , mert London ba elek es ezert is kertem a tanacsat mert mas honnan nem kapok tamogatast. Nagyon szepen koszonom a segitseget es a lehetoseget..

 • Csaba Maczko:

  Udvozlom ismet csak a kivancsisag es a tudas kedve- ert szeretnem megkerdezni hogy akkor az ESSENTIALE FORTE N kapsula nem epehatjo vagy igen>? es ha mar a sargasag utani idoszak ban mikor mar lathatoan javul az allapot ,szoval amikor mar semmijen panasz nem eszlelheto akkor is lehet szedni? /es meg segithet a regeneralas ban ?/a kapszula hasznalata? Koszonom

  • Az ESSENTIAL Forte nem epehajtó! Esszenciális foszfolipideket tartalmaz, amelyek a májsejtek membránjának felépítéséhez kellenek. Azért esszenciális mert a szervezet nem képes előállítani ezt a fajtát. Igen segíthet a regenerálásban is, de önmagában kevés. Hiányolom hogy az említett oldal nem tesz említést a máriatövisről, mert az alap a máriatövis. A új májsejtek létrehozásában segít, a membrán már csak a fal. Fontos a membrán, de előbb házat kell építeni és utána bekeríteni:)

 • Csaba Maczko:

  Hat ez nagyon tiszta es teljes merteku vallasz volt ,amit koszokok szepen most mar ertem hogy mit miert kene szendem ugyhogy a kettot majd kombinalom. Uvozlettel es koszonom meg egyszer.

 • Agnes Richter:

  Erdekelne hogy a mariatoves szedese segiti a majmukodeset ha az epeholyagot eltavolitottak es ajanlott ha valaki fogamzasgatlot szed. A kura alatt 6 hetet vagy akar akar 3 honapot is erthetunk.

  • Igen javítja a májműködést, mivel a májsejtekre hat-epehólyagra közvetlen nincs hatással a máriatövis. Fogamzásgátló szedése mellett mindenképpen ajánlott , mivel a fogamzásgátlóknak van májkárosító hatása. Abban az esetben ha már a vérképből kimutatható a májkárosító hatás, májenzim értékek rosszak, akkor akár folyamatosan is lehet. Érdemes ezt leellenőrizni olykor. Egyébként meg kúraszerűen szedjen máriatövist( 3-4 hét), mint az étkezés része.

 • Agnes Richter:

  Koszonom a valaszat. Meg egy kerdesem lenne. A fogamzasgatlo okozhatta e az epeko kepzodest. A lanyomnak mar 18 evesen kialakultak es ki kellett venni az epeholyagot habar vekony es viszonylag normalisan etkezik. Ki lehet e nyomozni mi okozta a kovek alakulasat ilyen fiatal korban. (mindket nagymamanal volt epeholyag eltavolito mutet)

  • A fogamzásgátló hosszú évek alatt fejti ki a májkárosító hatását. 18 éves korban kialakult epekövekhez nem lehet köze.
   Epekő kialakulása sok tényező belejátszhat, ahogy írta van családi előfordulás, ez is gyanúsan igaz lehet az Önök esetében.

 • Agnes Richter:

  Koszonom meg egyszer a gyors valaszat.

 • Bálint Mónika:

  Tisztelt Doktor Nő!

  Kemoterápiás kezelés alatt lehet szedni máriatövismag olajat? Nem gyengíti a kezelés hatását?

  Köszönöm szépen a választ előre is!

 • Bálint Mónika:

  Tisztelt Doktor Nő!

  Köszönöm szépen a választ, s az ajánlott terméket, ki fogjuk próbálni.

 • Bálint Mónika:

  Tisztelt Doktor Nő!

  Még azt szeretném megtudni, az Ön által ajánlott kapszula tartalmát fel lehet-e oldani vízben – nem károsodik-e ilyen esetben a szilimarin hatóanyag – ugyanis édesanyám nehezen tudja lenyelni a kapszulákat.
  Köszönöm szépen!

 • Hun Csilla:

  Tisztelt doktornő!

  Màjfoltok eltüntetése lehetséges a màj méregtelenítésére hasznàlhatò màriatövis kapszula szedésével?

  • köszönöm a kérdését. Már látom ebből én is tanulni fogok:) Ilyen javallatával még nem találkoztam a máriatövisnek. Mivel a májsejtek funkcióját javítja a máriatövis, ezért ha nincs májproblémája amiről tud (májfolt terhesség után is kialakul-aminek semmi köze a májproblémához) ezért nem gondolom, hogy változtatna valamit a májfolton. Főleg ha már kialakult. A neten mondjuk találtam, olyan információt ,hogy néha hat, esetek 10%-ban. Ez nekem új információ. Esetleg segítsen, hogy mit hallott Ön eddig. Egy próbát megér az biztos.

 • Gulyás Gyula:

  Tisztelt doktornő !

  Magas vérnyomás , érszűkület miatt évek óta folyamatosan sok gyógyszert szedek , elmúltam 65-éves . Most lehetőségem lenne a gyártótól frissen kipréselt máriatövis olajat venni ..Azt szeretném kérdezni szabad e ,és milyen menyiségbe az ilyen olajat fogyasztani ?..Fáradozását köszönöm ..

  Tisztelettel: Gulyás Gyula

 • Toth Eva:

  Kedves Doktornő, a 11 eves kisfiamnak zsírmájat diagnosztizáltak, ami tudom hogy visszafordithato ha sulycsokkenest érünk el nála, de szeretném addig is a májat védeni.A máriatovis kapszulát ajánlaná emiatt?

 • Mónika:

  Annyit hozzátennék, hogy vérhígító hatása van, aki szed vérhígítót, az mielőtt elkezdi szedni, beszéljen az orvosával.

  • Köszönöm a hozzászólást. Annyit tennék hozzá, hogy ez így nem igaz. A máriatövis hatóanyagainak közvetlen vérhígító hatása nincs. Közvetetten igen, de terápiás dózisban nincs. Ezt csak nagyon magas koncentrációnál van ez a kölcsönhatás a vizsgálatok alapján. Vérhígítók közül itt a Syncumar és hozzá hasonlóakat kell érteni. Ez nem vonatkozik más típusú vérhígítókra. Szóval nyugodtan lehet fogyasztani máriatövis készítményeket, csak extrém adagok növelik a vérhígítók hatását.

 • Kádár Szilvia:

  Kedves Dr nő!
  Szívritmuszavar esetén alkalmazható e az olaj?

 • Kádár Szilvia:

  Kedves Dr. Nő!
  Köszönöm válaszát!
  Igazából elbizonytalanodtam mert több helyen olvastam a Máriatövis olajról és szinte 10- ből 9 tiltotta fogyasztását ritmuszavar esetén, de megnyugtatott, holnaptól el is kezdem a fogyasztását! 🙂

  • Kedves Szilvia, megtaláltam ezt a tiltó mondatot az interneten, amit vélhetően Ön is megtalált. Ez egyetlen eredeti mondat, többi ugyanezt másolta. Tehát egyetlen helyről van szó. Erre vonatkozó magyarázatot nem találtam hogy miért?
   Ami biztos,hogy van egy frissen bejelentett máriatövis kapszulám, aminek a szilimarin tartalma az engedélyezett maximális. Abban az esetben ha veszélyes lenne akkor csak úgy kaptam volna engedélyt a forgalmazásra, ha feltüntetem a figyelmeztetésben, hogy mikor nem szabad. De ilyen nem történt. Ebben az adagolásban nem előírás. Lehet nyugodtan fogyasztani.
   http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/maj-meregtelenites

 • Farkas Krisztina:

  Tisztelt doktornő,

  Azt szeretném kérdezni, hogy klopidogrel hatóanyag mellett szedhető-e máriatövis és halolaj?

  Köszönöm válaszát

  • Kedves Krisztina,

   Halolaj:Találtam egy vizsgálatot ahol az Omega 3 és a clopidogrel közötti kölcsönhatást is vizsgálták. Nem volt jelentős, de azért az orvosa tudjon róla ha szed Omega 3 készítményt. Azt még érdemes figyelem be venni, hogy különböző telítetlen zsírsav összetételű Omega 3-ak vannak forgalomba. Két zsírsav az EPA és a DHA aránya is fontos amellett, hogy hány mg halolaj van ráírva a dobozra. Az általános arány az a 180 mg (EPA):120 mg (DHA). Itt talál egy ilyet, maga az olaj norvég a kapszulázás Németországban történik: http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/omega-3-halolaj-kapszula

   Máriatövis olaj: Ugyan azon az enzimatikus úton bomlik le a clopidpgrel mint a máriatövis olaj hatóanyagai, ezért van kölcsönhatás közöttük, de ez csak nagy adagoknál jelentkezhet. Étrend-kiegészítőkben lévő hatóanyag mennyiség nem éri ezt el. Nyugodtan fogyassza.

 • Lipótczki Gréta:

  Kedves Doktornő! Nagyon hasznos volt ez az információ! De érdeklődni szeretnék! Voltam vérvételen, ott a leleten nekem alá volt húzva a GOT es 42 volt mellé írva, utánanéztem és az a máj – máj funkció..es 18 éves vagyok nem tudom mi okozhatta, mert rögtön mindenkinek az a kérdése hogy rendszerint fogyasztok-e alkoholt? Pár évvel ezelőtt sokszor jártam el szórakozóhelyekre meg fogyasztottunk is ,de az utobbi egy évben meg az idei évben nagyon ritkán..de viszont rendszeresen kávézom van hogy egy nap kétszer ,energiaital, rendszertelenül étkezem..ezek is befolyással vannak arra hogy ennyire magas? Vagy mitől alakulhatott ki? … Nyáron vissza kell mennem egy vérvételre ismét es szeretném ha jobb lenne az eredményem mert igazából jo volt minden leszámítva ezt! És hogy ezzel a máriatövis kapszulával helyre lehet-e tenni a dolgokat nyárig kb van bő 3 hónapom.. Vagy egyaltalan segitene valamit ez a kapszula? Es mas eredményeket nem karosítana? Varom a valaszat doktornő remelem tud segiteni! Köszönöm szépen!

  • Kedves Gréti!
   Az még nem nagy eltérés:) Valószínűleg, hogy az egy kis visszamaradás abból az időszakból, amikor több alkoholt sikerült fogyasztani. De lehet ez egy vírusfertőzés eredménye is ami a közelmúltban zajlott le. Energiaitalokkal és a kávéval viszont , amíg nem rendeződik óvatosan kell bánni. Alkoholt azt ugye nem szabad egyáltalán. Máriatövis kúrát nyárig mindenképpen érdemes tartani és utána vérvétel.

   • Lipótczki Gréta:

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!! 🙂 Még annyi kérdésem lenne hogy ha szedem nyárig a Máriatövis kapszullat .. Azt a vérvétel kimutatja ? Hogy valami hatására javult az eredményem? Meg karosithat-e mas szerveket?

    • Mire gondol hogy károsíthat más szerveket? a máriatövis biztos nem. A vérvétel kimutatja igen, hogy volt e változás a máriatövis hatására. Magas szilimarin tartalmút kell választania.

     • Lipótczki Gréta:

      Nekem nem javasolták hogy szedjem ezt a kapszulát, csak én döntöttem úgy hogy szedem mert javulni szeretnék ennek érdekében , es több ismerősöm is ajánlotta a máriatövist, aztán ezert is kérdeztem Doktornőt! Szoval a vervetel eredménye így is kifogja mutatni hogy én most szedek e valami gyógyszert vagy sem? (csak mert nem szeretnem bizonyos dolgok miatt hogy kiderüljön hogy szedem )

     • Vérvétel csak annyit tud kimutatni, hogy jók e a májfunkciós értékek, ami a cél is lenne, hogy javuljon. Mást nem mutat ki.

     • Lipótczki Gréta:

      Nagyon szépen köszönöm!!! 🙂

 • Borbála:

  Kedves Doktornő!
  A kérdésem az lenne, hogy a Máriatövis kapszula csökkentheti a fogamzásgátló tabletta hatását? A kúra alatt kell kiegészítő védekezést alkalmazni?
  Sajnos egyik oldalon azt olvastam, hogy nyugodtan szedhetem mellette, másik oldalon pedig azt, hogy befolyásoljhatja a gyógyszer hatását, így nem nyújt 100%-OS védelmet a fogamzásgátló. Mi az igaz? Tanácstalan vagyok. Köszönöm válaszát!

  • Kedves Borbála,

   Étrend-kiegészítőkben lévő máriatövis adagban, amit engedélyez az OÉTI az én véleményem szerint nincs kölcsönhatás. Egyébként is csak egyes gyógyszerek vérszintjét növeli, tehát nem csökkenti. Fogamzásgátlók pedig akkor veszítenek a hatásból ha csökken a szintje. Ha egyet találtunk meg a neten ott egy orvos arra hivatkozik, hogy a méregtelenítést jobb a gyógyszermentes hétre időzíteni. Méregtelenítő kúra az sokszor hashajtó komponenseket is tartalmazhat a máriatövis mellett, azok viszont tényleg befolyásolhatják a gyógyszerfelszívódást. Ilyen értelemben igaz, hogy az sehogy sem jó.

 • Mária:

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném megkérdezni, hogy gyomorsav csökkentővel együtt lehet-e szedni a Máriatövis kapszulát? Időközönként szükséges-e szünetet tartani, vagy folyamatosan lehet szedni?
  Köszönöm.

 • Csaba:

  Tisztelt Doktornő!

  A Nutrilab Liverprotect kapszulából mennyi szedhető max. naponta?
  Napi 1 az ajánlott mennyiség.
  Napi 2×1 vagy 3×1 is lehet? Ha többet szedek reggel vagy reggel és este?
  Étkezés előtt vagy utána?
  Köszönöm.

 • Lovàsz Mària:

  Kedves Doktornö!
  Szeretném megkérdezni , hogy a màriatövist szedhetem az utifümaghéjjal eggyüt?
  Vàlaszàt köszönöm.

 • Sipos Mihályné:

  Tisztelt Doktornő!
  Nem szedek semmilyen gyógyszert, jók a máj értékeim is. A szervezetem kitisztítására szedhetem-e a máriatövis készítményt? 59 éves vagyok, jó érzem magam. Válaszát köszönöm

  • Kedves Sípos Mihályné, nyugodtan szedjen, csak még egészségesebb lesz. Ha engem kérdez akkor, szerintem a szervezetet nem lehet tisztítani. Az oldalon található hozzászólásokban leírtam , mire is jó élettanilag a máriatövis. De olyan eszköz , hatóanyag nincs hogy kitisztítja a szervezetet. Nincs olyan , hogy fogok egy seprűt és kitisztítom az udvart a szervezet esetében. Az emberi test jóval bonyolultabb és öntisztító (különben nem élnénk túl) mechanizmussal rendelkezik, amit mi csak kívülről tudunk támogatni.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy az ultrahang vizsgálaton a lelet a következő “A máj méárs.nagyobb,lekerekített szélű, fokozott echogenitású,steatoticus,diffuse durvább a szerkezete,az epehólyag szomszédságában 25mm-es echoszegény terület fokális megkíméltségjele lehet.” Szertném tudni,hogy mit jelent és hogy a máriatövismag olajatlehet szedni és ha igen meddig kell, Elöre is nagyon szépen köszönöm válaszát4

 • Lukács György:

  Kedves doktornő! Legyen szíves segítsen nekem a válaszával. A májam teljesen el van zsírosodva, és magas a koleszterin szintem. Az a kérdésem, hogy a máriatövis olajat ha szedem, meg tudja -e tisztítani a májat a zsíroktól és, ha igen, menyi idő kell hozzá a maximális adag szedése esetén? Ha nem ez a megoldás, kérem mit tudna ajánlani? Hálásan köszönöm a válaszát és a segítségét.

  • Kedves György!

   A zsírmáj ha nem alkoholos eredetű, akkor az úgynevezett metabolikus szindróma része. Írta is , hogy cukorbeteg. Az életmódváltozás , amit elkezdett az nagyon jó, de azért ennyire drasztikusan ne csinálja szerintem. Olyat találjon ki amit egész életére meg tud valósítani. Kiböjtölni a zsírokat a májból az szerintem nem jó elképzelés, előbb utóbb visszaüt. Hiányolom a leírásból a mozgást. Azzal lehet pedig a legtöbb zsírtól megszabadulni. Ha megoldható, akkor mindig egy kicsit többet mozogjon.
   Máriatövis: igen használhatja nyugodtan, de csak egyik lába történetnek, fontos a diéta és a mozgás. Zsírmáj esetében már végeztek kutatásokat a máriatövissel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25404123

 • Lukács György:

  Tisztelt doktornő! Úgy érzem, hogy még ki kell egészítenem az előző írásomat.
  Már három hónapja, hogy nem eszem húsokat, felvágottat, csak halat heti kettő alkalommal, azt is panír nélkül, natúran sütőben sütve. Nem fogyasztok zsírokat, olajat vagy azt tartalmazó ételt, még vajas kenyeret sem, mivel egyenlőre még kenyeret sem fogyasztok. Gondoltam, ha zsírmentesen étkezem, hamarabb kitisztul a májam. Ehetek-e huzamosabb ideig teljesen zsírmentesen, ha nem mennyi az a minimum, amit fogyasztani kell, a kúra ideje alatt? Cukorbeteg vagyok. Leveseket, zöldségféléket és gyümölcsöket, néha főzeléket eszem. Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

 • T. Ferenc:

  Tisztelt Doktornő!
  Olyan kéredéssel fordulnék Önhöz, hogy májnagyobbodás esetén használ e a máriatövis szilimarin kapszula? Hasi ultrahangon mutatták ki hogy a nordavonalat 2 ujjnyival meghaladja a májam. Nem tudom ez mit jelent , gondoltam megpróbálom a máriatövist. Vérvételen nem volt szerencsére rossz érték, de kicsit aggaszt ez a 2 ujjnyi dolog.
  Köszönöm válaszát.

 • T. Ferenc:

  Tisztelt Doktornő!
  Köszönöm válaszát, igen, rendben voltak a vérvétel és vizelet eredményeim. Jobb oldalam fájdalmával mentem orvoshoz, onnan küldtek hasi ultrahangra, és laborba. Hasi ultahangon mutatták ki hogy a bordavonalamat 2 ujjnyival tovább éri a májam. Vagy ez nem mondható májproblémának? Ezért gondoltam a máriatövist, hátha jót tesz.

 • Szakács Margit:

  Tisztelt Doktornő!
  Segítségét kérném!Egy hónappal ezelőtt,hasi ultrahangon voltam!Sajnos, májnagyobbodást állapítottak meg!Azt mondták 5cm-rel nagyobb a májam! 8évvel ezelőtt epe műtétem volt,1követ távolítottak el!A szívem vízben van,magasvérnyomásos vagyok a vesémben pici ciszták vannak és homokA szemeimen zöld hályog van,Tehát sok gyógyszerem van!
  Az lenne a kérdésem Tisztelt Doktornő,hogy szedhetnék-e erre a sok betegségemre,Máriatövis kapszulát,és ,hogy hol kapható?
  Előre is köszönöm szépen a fáradozását,és válaszát!!!!
  Tisztelettel: gita

  • Kedves Margit! Gondolom akkor sok gyógyszert is tetszik szedni. Máriatövis kapszulát ebben a esetben a gyógyszerek okozta májterhelés miatt volna tanácsos szedni folyamatosan. Ugye a gyógyszerek a legtöbb esetben májban kerülnek átalakításra. Mivel a betegség szempontjából hasznos vegyületek, de idegen vegyületek lévén a májban kerülnek lebontásra is. Ez azért folyamatos megterhelést jelent a májnak, amit a máriatövis kivonatban található anyagokkal lehet ellensúlyozni. Budapesten lakik?

   • Szakács Margit:

    Köszönöm szépen a válaszát!!! Igen sok gyógyszert szedtem ,8 darabot reggelente ,és 5 darabot estére!!! De ,hála Istennek ,már reggelre csak 4 félét szedek!!E-hét keddtől elkezdtem szedni a Silymarin140 Generica tablettát,esténként vacsora után 1 tablettát!Sajnos én nem vagyok Budapesti ,én Szlovákiából vagyok a Dunaszerdahelyi járásból!! Nagyon elvagyok keseredve ,mert a hasi szonon a Doktörnő azt mondta ,hogy a kacsákat is azért tömik ,hogy nagyobb legyen a mája!! Igaz van rajtam súlyfelesleg,mert 158cm vagyok és 73 kg,de amióta elhagytam a 30 évi dohányzásom (ennek már 18 éve) azóta jött rám ez a súlytőbblet! Addig csak 54 kg voltam!!
    De ,ha megkérdezhetem drága Doktornő, mért kérdezte ,hogy Budapesten lakom -e??Remélem ,nem baj,hogy elkezdtem szedni a Silymarint??? Vagy talán ,mást ajánlana???
    Előre is köszönöm szépen a válaszát!! Üdvözlettel:gita

 • Tisztelt Doktornő!
  A kisfiamnál megàllapitottàk hogy màj hepatitis autonóm immun beteg. Jellemleg is szteroidot szed(Medrol). Őn javasolja e hogy màriatővis olajat is szedjen?
  Köszönöm a vàlaszàt!
  Egy aggodó anyuka.

 • Zsanett:

  Tisztelt Doktornő!
  9 èvvel ezelőtt egy ultrahang kimutatta, hogy az epevezetèkem körkörösen le van fűződve, kb. fele akkora, mint a normál mèret. Pár ève viszont èszrevettem, hogy minden ètkezès puffaszt. Reggel mèg lapos a hasam, estère már, mint egy hordó. Nem tudom van- e összefüggès az ultrahangos eredmènyemmel? Èrdekelne, hogy szedhetnèm-e a máriatövis kapszulát, a puffadásra, mert már nagyon sok dolgot kipróbáltam, beleèrtve számos sportot is. Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Zsanett,

   Ilyen esetben amikor puffadás a fennálló probléma érdemes más emésztést segítőket használni. A máriatövis nem kifejezetten erre való. Az articsóka, kurkuma, vagy emésztést segítő enzim keverékek is segíthetnek. Enzimix kapszula család a szervezet által is termelt enzimek keverékéből áll. http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/emesztest-segito-tabletta
   Érdemes kipróbálni és figyelni hogy segítenek e. Laktózintoleranciára is figyelni kell, hogy nem e tejes ételek váltják ki a puffadást. Akkor esetleg laktáz enzim pótlása segíthet.

 • Zsanett:

  Tisztelt Doktornő!
  Válaszát nagyon köszönöm, sokat segített! Minden jót Önnek!

 • Tamàs:

  Tisztelt doktornő.Nekem a bőrömmel van problèmàm.Pattanàsos elèggè,konkrètan a hàtam.Azt tudni kell hogy egèszsèges èletmòdot èlek az ètkezèsem rendben van.Sportolok heti 4 nap.Sulyzòs edzèst vègzek.A magas fehèrje bevitel miatt van ez a gondom.Sokat olvastam utàna ès arra jutottam hogy màj ès az epe lehet ennek hàttereben.Elèg nehezen emèsztem meg a nagyobb mennyisègű tàplàlèkot.Az articsoka kapszulàt nemrèg kezdttem el szedni.Olyan kerdèsem lenne Màriatövis kapszulàval kiegèszìthetnèm mèg e gyògyszeres kùràt.Köszönöm vàlszàt

  • Kedves Tamás, itt azért kérdés, hogy a magas fehérje bevitel, amit írt az táplálékból van vagy van benne pótlás is? Májfunkciót, hogy a májjal van e gond azt a vérvizsgálattal le lehet ellenőrizni. Máriatövist abban az esetben érdemes szedni ha rosszak a májfunkciók. Egyébként ártani nem árt, lehet szedni csak nem igazán erre való. Van egy készítmény Máj love you 30X és 60x nevű készítmény. Van benne máriatövis, kurkuma, articsóka és gyermekláncfű is. http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/majvedo-kapszula

   Nem csak gyógynövényekkel hanem enzimpótlással is próbálkozzon. pl.Enzimix5 forte 30x kapszula. Proteáz fehérje bontó enzim is van benne. DM-ben is kapható. http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/emesztest-segito-tabletta

   Végezetül a probiotikumok is az emésztés elősegítését szolgálják. A így gyógynövény, enzim és probiotikum fronton is megtámogathatja az emésztést.

   Még eszembe jutott, hogy a pattanásos bőrre kiválóak a teafa készítmények. pl Teafa szappan, teafás tusfürdő. A teafának van egy baktériumölő hatása, amit érdemes a pattanásos bőrnél kihasználni. Az Optima teafás stick ugyan nem a legjobb a hátra, de arcbőrre nagyon hasznos. Végezetül az aloe gélt is érdemes kipróbálni a teafás változatát. Jók a tapasztalatok vele.

   http://nutrilab.hu/termekeink-2/teafa-keszitmenyek

 • Varró Petra:

  Tisztelt doktornő!

  IBS-em van. A puffadások miatt vettem articsóka kapszulát, de megijedtem, mielőtt beszedtem volna egyet is, mert ha a bélműködést olyan hirtelen serkenti, mint egy hashajtó, félek, hogy begörcsölök. Ezt a görcsöt nagyon szeretném elkerülni, mert szinte kibírhatatlan fájdalom. (Bélgörcs.) Akkor inkább vállalom az 5-8 órán át tartó puffadást, amit türelemmel, meg járkálással, meg teával valahogy el tudok viselni. Meg tudná mondani, hogy a beleket mennyire mozgatja meg a kapszula?

  Válaszát előre is köszönöm.

 • Tamàs:

  Köszönöm szèpen a segitsègèt.A fehèrje bevitellel kapcsolatban,az ùgy nèz ki hogy 70%ban szilard ètellel viszem be,(csirke,marha,hal)a maradèk.30%ot pedig tàplàlèkkiegeszìtővel fedezem.A kiegèszìtőt is màr règòta lecserèltem,nem tej alapu tapkieget. hasznàlok.Vèrvètelen voltam igen,kb 1 hònapja,de azzal minden renben volt.Articsòkàbol mar egy adagot felszedttem ès most kezdttem egy màsik dobozzal.Köszönöm vàlaszàt.

 • Tujnerné Cs. Zsuzsa:

  Férjem érdekében szeretném a tanácsát kérni. 55 éves 194cm magas és 115 kg. Két éve mélyvénás trombózisa volt a jobb lábában. Mivel gépkocsi vezető, azóta folyamatosan kell szednie a Syncumart. Illetve azt fél éve 1X20 mg Xarerto-ra cserélték.

  7 éve megállapították, hogy magas a cukra ( édesapjának is az volt ) valamint Leiden mutáció heterozigóta. 2X1000mg Meforalt szed és ezt Victosa injekcióval egészítették ki. Hosszabb távon kicsit csökkent a súlya, de továbbra is 8,9 maradt a cukra. A vizeletben is volt cukor. 3 hónapja a Victozat lecserélték Trulicityre. A mostani véreredménye nem jobb, cukra ugyanúgy 8,9 Kicsit romlott a májfunkciós értéke is 4 hónap alatt ( nem sokat, de azért ivott sört a nyáron ) összkoleszterin:6,8 ról 6,5 -re, HDL-kol.direkt:1,15ről 1,23-ra, Non-HDL kol.5,7ről 5,3-ra Triglicerid 3,4 ről 3,49-re ,GOT45ről 62-re, GPT 76ról 120-ra , GGT51 ről 64-re változott. Sajnos a mozgásra nem sikerül rábeszélnem. Szeretném kérdezni, hogy ezek a gyógyszerek mellett Ön ajánlja-e a máriatövis kapszulát , plusz még a z articsókát? A korábbi beszélgetésekben Ön valakinek ajánlott egy komplex kapszulát articsókával, de abban ugye kisebb adagban van a máriatövis, valamint a kurkumától a vérhigító gyógyszer miatt tartok. Elnézést a hosszú leírásért. Válaszát előre is köszönöm!
  Tujnerné Cs. Zsuzsa

 • Sándor:

  Nekem az lenne a kérdésem hogy a máriatövis akkor is kifejti jótékony hatását ha este iszom 2-3 sört??
  Válaszát elöre is köszönöm!!

 • Pozák Viktoria:

  Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy nekem jo lenne e a mária tövis kapszula nekem hepatétisz b virushordozo vagyok beteg mégnem voltam de miota kicsit többet bulizok ezáltal töbet iszom májnagyobbodásom lett szeretném tudni jo e ere a mária tövis köszönöm

 • Varga Károly:

  Kedves Doktornő!
  Szeretettel Üdvözlöm! Segítségét Kérem.Kettő hónapja ,hogy egy gyógyszer hatóanyagától , heveny májgyuladást kaptam. Kórházi kezelés után, a természet gyógyító hatását keresem.A Máriatövis tabletát választottam,mégpedig a BioCo 200 mg-os 80%os szilimarin tartalmu kivonatot tartalmazót Máriatövis EXRÁT. Sajnos részletes beteg tájékosztató nincs hozzá.Ezét most az a kérdésem, hogy melyik napszakban, étkezés előtt vagy utána, és hány db.-ot ajánlott bevenni? KÖSZÖNÖM!
  Nagy Tisztelője Varga Károly

  • Kedves Károly, az Ön által választott kapszulában 160 mg szilimarin van. Amíg májenzim értékei nem kerülnek határértéken belül addig napi több kapszulát is célszerű bevenni. Tulajdonképpen amennyit a pénztárcája megenged. Túladagolni nem lehet. 4-5 is akár. Ne éhgyomorra vegye be.

 • Szandra:

  Tisztelt Doktornő!

  Fogamzásgátló abbahagyása után melyik Mária tövis készítményt ajánlaná májtisztításra?

  Köszönöm válaszát!

 • Maya:

  Edesanyamnak rendeltem online maria tovis kapszulat, de azt olvastam, hogy nincs mellekhatasa. Legelso kapszulat, amikor be vette,, nagyon rossz lett a kozerzete egy 4 oran keresztul illetve illetve, ahogy fogalmazott “erezte az orraban ezt a szagot”.. Ez mitol van?

 • Maya:

  Rendben, koszonom a gyors valaszt.

 • Péter:

  Üdvözlöm Doktornő. Elkezdtem szedni máriatövis kivonat kapszulát. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő után kezdi el kifejteni a hatását. Tehát mennyi idő után várható javulás, vagy mennyi idő után kezdi el regenerálni a májat. Köszönöm

 • Péter:

  BioCo Máriatövis kivonat EXTRA a neve amit vettem. És a legjobb hatás elérése végett hány darabot vehetek be belőle

 • Péter:

  Köszönöm. Meg is vásároltam ezeket a termékeket.

  kurkumakapszula,majvedo-tabletta, e-vitamin-tabletta,d-vitamin-tabletta

  Az úgy jó lehet, hogy szedem a máriatövis kivonat extrát reggel és este 1 szemet, és amiket most megrendeltem azokból napi 1-et. A kurkuma+máj love you+e vitamin+D3 vitamint be lehet egyszerre venni? Mondjuk délben.

 • Bea:

  Kedves doktornő,
  a total bilirubin szintem 32,0 umol/l ez magasabb a normál értéknél.
  Segíthet e problémán a máriatövis kivonat és milyen adagolásban.
  Segítségét előre is köszönöm.

 • Tímea:

  Diprohfos szteroid injekciót kaptam az ízületi gyulladásomra 5 db-ot. Az utolsó injekció utän rosszul lettem, kórházba kerültem. Vérnyomás probléma ès szédülés. Elkezdtem szedni a máriatövist tablettát. Mennyi időn belül várhatok változást egészségi állapotomban?

 • Erika:

  Kedves Doktornő!

  Két hete engedtek haza a lakóhelyemhez közeli kórház fertőző osztályáról, 1 hétig volt borzasztó hasmenésem és a kiszáradás veszélyeztetett már, azóta sem tudjuk, hogy mit és honnan szedtem össze ezt a fertőzést. Azóta a székletvizsgálat eredménye is meglett. A vizsgálat mindenben negatív lett, vértesztek alapján is. Kivéve azt, hogy a májfunkcióim picit emelkedettek. Az orvosok zsírmájra gyanakodtak, mivel bőven van rajtam túlsúly. Diétát javasoltak és majd mennem kell hasi ultrahangra. Érdeklődnék, hogy merjem-e elkezdeni a Máriatövist szedni? Kapszula formájában szedném. A fogyáson túl szeretnék még valami pluszt is tenni a májam érdekében. Tennék ezzel bármi rosszat is a májamnak? Nem szedek semmilyen gyógyszert, maximum vitaminokat.

  Köszönöm szépen a válaszát!

  Üdvözlettel,
  Erika

 • Tímea:

  Kedves Doktornő!
  Tanácsát kérném,33 éves vagyok túlsúlyos,zsírmajam van és több adenoma van a májamon. 2 elég nagy 4 és 6 cm-es. Jelenleg 10 hónapos babám szoptatása miatt a sebész diétát és fél év múlva kontrol ultrahangot javasolt.Kérdésem az lenne szedhetem-e a máriatövis kapszulát? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Tímea

 • Tímea:

  Köszönöm a gyors választ!

 • Szilvási Margit:

  Kedves Doktornő!

  A közel múltban vírusfertőzés következtében a sürgősségi osztályra vittek
  Az ultrahang vizsgálat a következő eltéréseket mutatta.
  1. A bal vese pyelonja részben extrarenalis helyzetű, 35 mm legnagyobb,15 mm AP átmérőjű.Az ureter gázos belek által árnyékolt, nem azonosítható.Urológiai szakvizsgálat javasolt./ időpontot már kértem/

  2.Cholecysta:szabályos nagyságú, kőmentes, falvastagsága szabályos.Benne kisebb, részben meszesedést is tartalmazó choleszterol polypok vannak.

  A neten találtam olyan bejegyzéseket is, mely szerint a Máriatövis a vese problémákra is jó hatással van.Valóban így van?A polypok növekedést gátolja e a Máriatövis?

  Válaszát köszönve tisztelettelMargit

 • Szilvási Margit:

  Köszönöm a válaszát és hogy időt fordított rám.

 • Szakolczai József:

  Kedves Doktornő!
  Elsőként is köszönjük, hogy foglalkozik a közzel. Ez az gazi közszolgálat.
  Konkrét kérdés: Máriatövis magot összedarálok és mindenféle ételbe beleteszem (pl. müzli) . Ez mennyire hatékony és mekkora legyen/lehet az optimális mennyiség? (Ez ugyanis egy elég pénztárcakímélő megoldás)
  Köszönöm: Józsi

  • Kedves József, bizonyára van hatása így is, de ha konkrét probléma van akkor biztosabb ha máriatövis kivonatot használ. A koncentráció függő a hatás. Optimális mennyiséget csak a hatóanyag ismeretében lehet megmondani. Ez a citrom és a c vitamin esete is pl. Mondjuk nem teljesen, mert a citrom c vitamin tartalmára vannak pontosabb adatok, de 100 mg alatt van. Több citromot kell elfogyasztani ahhoz, hogy annyit vigyen be a szervezetébe mint egy kapszula tartalma. Máriatövisnél is erről van szó, a mag számos más anyagot tartalmaz , ami a hatás szempontjából felesleges. De nem tudok mérést, ami a maga szilimarin tartalmára vonatkozik. Ettől még létezhet, de ritka adat lehet.

 • Józsa Kyra:

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérdezni, hogy a Máriatövis olajat lehet-e együttesen alkalmazni a
  Rabyprex 20 mg-os gyomornedv-ellenálló tablettával? Helycobakter által nyombélfekély a kettős antibiotikus kúra megvolt, szept-ben lesz az ellenörző kilégzéses teszt. UH. megállapitotta az un. “zsirmájat” egyéb eltérés nincs. Köszönettel várnám válaszát..

 • Tisztelt doktornő ! A koleszterin szintem 5.70 . Epe és máj problémáim vannak, a háziorvosom szerint lusta a máj, nehezen emészt és a koleszterin szint is ezért magas. Nagyon keveset eszek, mégis hízok .Már több mint fél éve szedem a Silimarint, de csak addig segít, amíg felszívódik…Utána újra előjön a fájdalom a jobb borda alatt. A kérdésem az volna, ön mit javasol a máj ” serkentésére” és milyen diéta állítja meg a hízást ? Már több étrend kiegészítőt kipróbáltam ” fogyasztó csodaszereket “…de semmi nem segített. Jelenleg Silimarint szedek, len magot 2 kiskanállal naponta , zselatint (porckopás miatt ) . Alkoholt nem iszom, sem ” színes üdítőket ” Napi 2- 3 kávé és közepesen szénsavas ásványvizet iszok.

  Köszönöm szíves figyelmét

  Éva

  • Kedves Éva,

   Szilimarin és a fájdalom között nem gondolom , hogy lenne összefüggés. A hízást az életmód megváltozása tudja leállítani. Ez elsősorban több mozgást jelentene. A fogyókúrás szerek ezt támogathatják, attól függ milyen mechanizmuson alapulnak. Önmagukban nem sokat érnek. Folyadékoknál a cukrot tartalmazókkal óvatosan kell bánni, mert nyáron melegben észrevétlenül is sok cukrot fogyasztunk általuk. Minden gyógynövény-kurkuma, articsóka stb. ami az emésztést, epe termelést serkenti szóba jöhet. Articsóka külön jó koleszterinre.

 • Lia:

  Vérvételen voltam és az Se GOT ASAT eredményem 88 lett. Olvastam, hogy máj probléma lehet. Vettem üveg máriatövismag olajat és szedem. Mi lehet az eltérésnek? Minden más eredményem teljesen jó.
  Mennyi idejig szedjem az olajat?
  Köszönöm szépen a válaszát!

 • Lia:

  Nagyon köszönöm a megtisztelő válaszát! Sajnos eddig soha nem fordultam szakemberhez. Ön viszont szembeállított a ténnyel. Orvosnál még nem voltam azóta, de a változtatás megtörtént! Most először. Nagyon elszánt lettem a szavaitól!
  Abban kérném szépen a véleményét, hogy ez az eredmény ennyire számít rossznak? Visszafordítható e? Köszönöm szépen hogy segített!

 • Pető Orsolya:

  Kedves Doktornő!

  Èdesanyámnak előrehaladott májcirózisa van. A sylimarint szedjük, 280 mg. Ebből hatoanyag 210 mg. Plusz kap Cl vèrhîgîtót 0,2 mg. Es antibiotikumot. Kèrdèsem az lenne, hogy elèg e a napi egy kapszula vagy növelhetem napi 2-re? (Reggel 1/ este 1) Válaszát köszönöm!

Hozzászólás

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Keresd a patikában is!
NutrilAB Cinanmon fahéj kivonat kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutriLAB Koenzim Q 10 kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutriLAB Pinnothin koreai fenyőmag olaj kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutriLAB Urosept amerikai tőzegáfonya kivonat kapszula 60X www.nutrilablog.hu NutriLAB Aloe Vera juice 0.5 L www.nutrilablog.hu aloevera-juice